Poklonite ljubavnu čestitku

Ljubavna čestitka

Jel to dan zaljubljenih ili je to dan ljubavi?

Uvriježilo se mišljenje da je to dan kada zaljubljeni izražavaju svoju zahvalnost pozdravima i poklonima. Danas je to prošireno između bliske rodbine i prijatelja.

Sve je započelo u vrijeme vladavine rimskog cara Klaudija. Valentinovo je dobilo ime prema svetom Valentinu, svećeniku koji se oglušio na naredbu cara Klaudija o zabrani vjenčavanje rimskih vojnika kako se ne bi okretali obitelji. Svećenik je potajno vjenčavao parove riskirajući zatvor i pogubljenje. Upravo takva sudbina zadesila ga je 14. veljače kada mu je odrubljena glava. Narod ga je proglasio svecem, a kasnije je prihvaćeno da se 14. veljače slavi Dan svetog Valentina.

Gdje je se Valentinovo slavi?

Ovaj dan vrlo je popularan u SAD, isto tako u Britaniji, Kanadi, Australiji, isto je prihvaćen u cijeloj Evropi.

Valentinovo se slavi razmjenom čestitki koje su ručno izrađene ili kupljene u trgovini. Uz to čestitke prate čokoladice, cvijeće i mali pokloni.

Najstarija poslana čestitka za Valentinovo je ona iz 1415. godine, a poslao ju je vojvoda od Orleansa svojoj supruzi kada je bio zatočen u londonskoj tamnici Tower of Londonu.

Jedan od najpoznatijih proizvođača čestitki, Hallmark, proizveo je  prvu čestitku za Valentinovo još 1913. godine.

U Italiji u gradu Verona svake godine dođe oko 1.000 pisama uoči Valentinova, adresiranih na – Juliju, zahvaljujući romanu Julija i Romeo od Shakespeare.

Procjenjuje se da se svake godine uoči Valentinova pošalje oko milijardu ljubavnih čestitki. Valentinovo je drugi po veličini blagdan, odmah iza Božića, ako gledamo količinu poslanih čestitki. Najviše čestitki primaju učiteljice diljem svijeta.

Na čestitkama najčešći motiv je srce. Mnoge drevne kulture i civilizacije vjerovale su da ljudska duša živi u srcu. Srce se povezuje s ljubavi jer su stari Grci i Rimljani vjerovali da se onaj koga pogodi ljubavna strelica odmah zaljubi.

Koju čestitku poklanjate Vi ove godine svojim voljenima?